18 Juli 2018. Familielid van Miriam stuurt berichtje:
"Wij kennen gynaecoloog gepensioneerd, die lezingen doet en stichting heeft om natuurlijk bevallen te promoten omdat men steeds vaker in ziekenhuis bevalt met keizersnee. Enfin, zou je er iets mee kunnen als contact? Liefs en succes met alles."
Ja hoor, daar konden we wel iets mee!
Dr. Flip de Leeuw was de naam van de inderdaad gepensioneerde, maar daarmee niet minder gepassioneerde, gynaecoloog.
Een man met een gefundeerde mening over zorg en onderwijs en een schat aan ervaring en contacten. En bovenal een man met een groot hart.
En nu -een goed jaar, diverse mails, een Leidse lunch, een inspirerend afscheidssymposium en een stevige warme hand en knuffel erop, later- kunnen we jullie met trots uitnodigen voor het eerste resultaat van onze samenwerking. Het symposium "De wereld op z'n kop". Een titel die verwijst naar de onnatuurlijke situatie die (aan het) ontstaan is in de verloskunde, met steeds vaker en forser medisch ingrijpen. Maar ook naar het feit dat het 'op z'n kop' bevallen -in 'all fours'- helemaal niet zo'n gekke optie is, om met minimale inspanning snel iets aan deze onnatuurlijke situatie te veranderen. Misschien klinkt dat voor jou al logisch. Maar geldt dat voor elke aanstaande ouder al? En voor elke geboortezorgprofessional? En hoe zit eigenlijk het met de evidence?
Want wat is het punt?
Het aantal sectio's neemt toe en zal nog veel verder toenemen als we hier met elkaar niets aan doen. De oplossing zit in (1) eerlijke bevallingsvoorbereiding voor iedereen en eerlijke uitleg ook over de voor- en nadelen op de korte en lange termijn van een sectio. In (2) alles op alles zetten voor het behoud van verloskundige vaardigheden bij gynaecologen en verloskundigen (met name bij stuitligging). In (3) het elkaar als geboortezorgprofessionals blindelings weten te vinden, te vertrouwen en met één mond te spreken richting de zwangere en haar eventuele partner. En (4) in deskundige nazorg met het oog op een eventuele volgende zwangerschap en bevalling. Althans, dat denken wij. En daarover organiseren we dus dit eerste symposium.
Wie zijn 'wij'?
'Wij' zijn 'wij van de W.H.A.' uiteraard. Wij die ons inzetten voor eerlijke positieve voorlichting en -oh was daar maar een Nederlands woord voor- 'empowerment' in vrouwspecifieke zorg- en training.
Maar 'wij' zijn ook de sprekers van dit symposium. Dr. Flip de Leeuw dus. Leids gynaecoloog, die zich een groot deel van zijn actieve loopbaan heeft ingezet voor het verbeteren en behouden van verloskundige vaardigheden, zodat een sectio -met al haar korte en lange termijn gevolgen voor moeder en kind- alleen gedaan hoeft te worden wanneer het ECHT niet anders kan. Verder Flip z'n Vlaamse collega Dr. Martine Casteels, die geweldig is op het gebied van stuitligging. Een conditie waarbij vaak onnodig gekozen wordt voor een primaire sectio. Met de juiste indicatoren, counseling en verloskundige vaardigheden boekt zij grote successen in Gent. En tenslotte Loes Maurits-Buurman, die als sociaal psychiatrisch verpleegkundige gespecialiseerd is in somberheid, angst en trauma bij moeders. Een (geboorte)trauma goed verwerken, is goud waard voor het vertrouwen in -en beloop van- een volgende partus. Ook de partus waarbij een stuitligging of sectio aan de orde is, of was.
Voor wie en wanneer?
Op donderdagavond 28 november in Amersfoort zullen de sprekers hun kennis met je delen en daarna is er volop ruimte voor vragen, ideeën en discussie o.l.v. Ellen. We hopen op zoveel mogelijk deelnemers uit zoveel mogelijk disciplines: gynaecologen, klinisch- en eerstelijns verloskundigen, zwangerschapstrainers- en coaches, doula’s, kraamverzorgenden etc. etc. Het vertrouwen van de zwangere en haar eventuele partner in een vaginale bevalling -zeker bij stuitligging- staat of valt immers met het vertrouwen dat alle professionals om haar heen SAMEN uitstralen. Daarvoor moeten wij elkaar kennen en weten van elkaar wat een ieder kan betekenen voor, tijdens en na de bevalling.
Dus houd je je bezig met zorg/ training rond de bevalling? In Nederland of Vlaanderen?
Meld je aan via www.whacademy.nl en leer en discussieer mee op deze unieke avond!
Dankjewel en heel graag tot dan! Ellen & Miriam
UPDATE 31.10.2019:
Helaas hebben we vandaag i.v.m. nog onvoldoende aanmeldingen moeten besluiten dit symposium uit te stellen naar 2020. De deelnemers zijn uiteraard reeds op de hoogte gesteld per mail.