W.H.A. Symposium De wereld op z'n kop (NIET ACTIEF)

Uniek symposium over de zin en onzin van het nog altijd stijgend aantal sectio’s in Nederland en België. Samen gaan we op zoek naar oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen voor dit probleem.

Het aantal sectio's neemt toe en zal nog veel verder toenemen als we hier met elkaar niets aan doen. De oplossing zit in (1) eerlijke bevallingsvoorbereiding voor iedereen en eerlijke uitleg ook over de voor- en nadelen op de korte en lange termijn van een sectio. In (2) alles op alles zetten voor het behoud van verloskundige vaardigheden bij gynaecologen en verloskundigen (met name bij stuitligging). In (3) het elkaar als geboortezorgprofessionals blindelings weten te vinden, te vertrouwen en met één mond te spreken richting de zwangere en haar eventuele partner. En (4) in deskundige nazorg met het oog op een eventuele volgende zwangerschap en bevalling. Althans, dat vinden de sprekers van dit symposium. Ze delen op deze avond in alle openheid heel graag hun kennis en visie met je en dagen je uit om mee te denken over dit onderwerp. Samen kunnen we zoveel meer. Geweldig als je komt.

Datum: Donderdag 28 november 2019
Tijd: 17.00-21.45 uur (incl. lichte avondmaaltijd, koffie en thee)
Deelnemers: 15-75
Prijs: €45,00

Locatie

Het Lokaal | Oliemolenhof 90 | 3812 PB Amersfoort

Doelgroep

Gynaecologen, (klinisch en eerstelijns) verloskundigen, zwangerschapstrainers- en coaches, doula’s, kraamverzorgenden en andere geboortezorgprofessionals.

Docent

Dr. Flip de Leeuw (gynaecoloog NP, Leiden)
Dr. Martine Casteels (gynaecoloog, Gent)
Loes Maurits-Buurman (sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Alphen aan den Rijn)

Voorzitter en discussieleider: Ellen Aalpoel

Studiebelasting

3,5 uur

Leerdoel

Met betrokken collega’s uit diverse disciplines de weg verkennen richting afname -of in elk geval stabilisatie- aan het aantal sectio’s in Nederland en Vlaanderen.

Opzet

Ellen Aalpoel trapt af met een beschrijving van het speelveld en de betrokken spelers en deelt haar gefundeerde mening over het belang van bevallingsvoorbereiding, zowel fysiek als mentaal. Gynaecoloog dr. Flip de Leeuw vervolgt met het delen van zijn zorgen over het verlies van verloskundige vaardigheden en de oplossing daarvoor. Na de pauze vertelt de Vlaamse gynaecoloog dr. Martine Casteels over het succes van het inzetten van counseling, de 'walking epidural' en de all-fours bevalhouding bij stuitligging in haar ziekenhuis. Dat bij stuitligging vaak te snel een vaginale bevalling van de hand wordt gewezen, is één van de factoren die bijdraagt aan het oplopen van het aantal sectio’s. Tot slot vertelt sociaal psychiatrisch verpleegkundige Loes Maurits over hoe na afloop van de bevalling angst, somberheid en trauma herkend en behandeld kan worden. Goede nazorg op alle fronten is belangrijk voor vertrouwen in een eventuele volgende zwangerschap en bevalling. Uiteraard is er na afloop van het programma uitgebreid de ruimte voor discussie om verder te leren van elkaar en samen oplossingen te verkennen.

Accreditatie

Niet aangevraagd

Kun je niet op deze datum of is er geen plek meer beschikbaar? Laat dan hier je gegevens achter en we houden je op de hoogte.