Tekst: Women’s Health Academy

Binnen de Opleiding tot Floor®-Fysio wordt de theorie afgetoetst in een afsluitende toets. De praktijk wordt getoetst d.m.v. een stagetraject en verschillende (formatieve) opdrachten. In dit hoofdstuk meer informatie daarover.

Vakdocenten: Ellen Aalpoel en Miriam Hockx

Tekst: Women’s Health Academy

Vakdocent: Linda Rodenburg (dietiste)

Tekst: Women’s Health Academy met feedback van Linda Rodenburg (dietiste)

Floor wordt er gek van. Wat mag ze niet meer eten en drinken? En wat moet ze nu juist wel? Krijgt die kleine wel alles wat het nodig heeft? Hoe zit het met de gevaren? Kun je met voeding kwaaltjes beïnvloeden of door voeding juist kwalen krijgen? Komt ze niet teveel aan al?

Vakdocenten: Ellen Aalpoel en Miriam Hockx

Tekst: Women’s Health Academy

Floor is nu 32 weken zwanger, haar buik is hard gegroeid en ook die bevalling komt in zicht; ze zou zomaar over 5 weken haar baby kunnen krijgen.
Floor wil weten wat haar te wachten staat, de spookverhalen uit haar hoofd hebben en samen met Tim zich voorbereiden op de dag zelf. Het is tijd om zich, net als 2 andere deelneemsters uit haar trainingsgroep, bij haar Floor®-Fysio te melden voor de eerstvolgende Floor® Bevallingsvoorbereiding.

Vakdocenten: Ellen Aalpoel en Miriam Hockx

Tekst: Women’s Health Academy

Floor is er klaar voor! Ze heeft zin om weer wat te gaan doen, nu ze zich weer wat fitter voelt dan in het begin van de zwangerschap. ‘Zomaar’ weer terug gaan naar de sportschool waar ze sponsor van was voelt niet goed, maar gezond bezig zijn voor zichzelf en haar kindje vindt ze belangrijk. Verder heeft ze zin om nieuwe meiden te ontmoeten die in hetzelfde schuitje zitten. Ze heeft alle vertrouwen in jou als haar (enter)trainer. En dat is terecht want jij hebt straks alle kennis en vaardigheden met betrekking tot trainen tijdens en na zwangerschap in huis.

Vakdocent: Ellen Aalpoel

Tekst: Women’s Health Academy

“Everyone who remembers his own education remembers teachers, not methods and techniques. The teacher is the heart of the educational system.”

-Sidney Hook-

Vakdocent: Ellen Aalpoel

Tekst: Women’s Health Academy

Vakdocent: Jeroen Nieuwenhof (psychosomatisch fysiotherapeut MSc)

Tekst: Women’s Health Academy i.s.m. Jeroen Nieuwenhof

In dit hoofdstuk bespreken we eerst (het omgaan met) stress in het algemeen en vervolgens de meest voorkomende psychische thema’s peripartum, zodat je zo goed mogelijk kunt signaleren en adviseren.

Vakdocent: Marijke Slieker (bekkenfysiotherapeut)

Tekst: Helga D. Hentzepeter-van Ravensberg, MSPT en Dr. Marijke C.Ph. Slieker-ten Hove, Bekkenfysiotherapeuten. Met gebruikmaking van het boek: ‘Bekken(bodem)Fit. Uitgeverij BSL Houten (2010) i.s.m. Womens’Health Academy

Floor heeft het goede nieuws aan haar moeder verteld. En natuurlijk was zij superblij, haar eerste kleinkind! Maar toch maakt Floor’s moeder zich ook zorgen. Ze herinnert zich haar eigen bevallingen, hoe lang geleden dan ook. Ze herinnert zich haar urineverlies en de schaamte om erover te praten. Haar verzakkingsklachten, die uiteindelijk tot operaties hebben geleid. En nu recent wat ontlastingsverlies. Ze vond dat toen allemaal ‘gewoon’, haar moeder had het immers ook gehad. Maar nu met haar eigen dochter gaat ze het anders doen. Ze wil Floor meegeven hoe het praten over en het oefenen van haar bekkenbodem haar waarschijnlijk het leed kan besparen dat zij zelf heeft moeten doormaken en nog steeds doormaakt.

Vakdocent: Marijke Slieker (bekkenfysiotherapeut)

Tekst: Helga D. Hentzepeter-van Ravensberg, MSPT en dr. Marijke C.Ph. Slieker-ten Hove, Bekkenfysiotherapeuten. Met gebruikmaking van het boek: ‘Bekken(bodem)Fit. Uitgeverij BSL Houten (2010) i.s.m. Womens’Health Academy

Floor heeft nog nergens last van, maar één van haar vriendinnen is iets verder en kan niks meer door last van haar bekken. Floor maakt zich er best zorgen over dat haar dit ook kan overkomen en dat ze daardoor bijvoorbeeld eerder moet stoppen met haar werk.

Vakdocent: Linde van Genugten (gynaecoloog)
Tekst: Women’s Health Academy i.s.m. Linde van Genugten

Al eerder heb je kunnen lezen welke rol de verloskundige heeft gespeeld bij de geboorte van het kindje van Floor en Tim. Gynaecologische hulp was bij hen niet nodig. Maar wanneer is dat nu wel het geval? Na een korte inleiding lees je dit hier in vier delen: preconceptioneel, prepartum, intrapartum en postpartum.

Vakdocent: Marlies Koers (verloskundige)
Tekst: Women’s Health Academy i.s.m. Marlies Koers (verloskundige)

In dit hoofdstuk lees je over de fysiologie van zwangerschap en bevalling en over het werk van de verloskundige daarbij. Na een korte inleiding wordt dit verdeeld in de vier onderdelen: preconceptioneel, prepartum, intrapartum en postpartum.

Vakdocent: Ellen Aalpoel en Miriam Hockx
Tekst: Women’s Health Academy

In dit hoofdstuk lees je over Floor en over de opzet en de FUNdamenten van de Opleiding tot Floor®-Fysio en het Floor®-programma.