GEEF JE MENING! Enquête kwaliteitscriteria zwangerschapscursussen NL

GEEF JE MENING! Enquête kwaliteitscriteria zwangerschapscursussen NL

Als opleiders gespecialiseerd in vrouwspecifieke zorg, houden wij ons al geruime tijd bezig met het ontwikkelen en aanbieden van post-HBO educatie op het gebied van zwangerschap, bevallen en jong ouderschap. Op dit moment werken wij gezamenlijk aan een fantastische nieuwe, complete opleiding voor professionals, die zich verder willen willen verdiepen in de begeleiding van vrouwen -en hun eventuele partner- in de periode rond zwangerschap en bevalling (begeleiding naast de standaard obstetrische zorg).

Uiteraard richten wij deze opleiding in volgens de state of the art en vanuit de allerbeste intenties, maar waar wij steeds opnieuw tegenaan lopen, is het feit dat nergens objectief beschreven staat aan welke eisen zwangerschapscursussen moeten voldoen in Nederland. Wij missen een meetlat waarlangs wij onze opleidingen -en dus onze afstudeerders- kunnen leggen EN een onafhankelijk orgaan dat daarop toeziet.

Wat wij ons oprecht afvragen:

  • Waar moet een goede zwangerschapscursus in Nederland eigenlijk aan voldoen?
  • Wat vindt de overheid belangrijk?
  • Wat vinden geboortezorg organisaties belangrijk?
  • Wat vinden zorgverzekeraars belangrijk? Aan de hand waarvan besluiten zij nú bijvoorbeeld om een cursus al dan niet te vergoeden vanuit een aanvullende polis.
  • Wat vinden de betrokken beroepsverenigingen belangrijk?
  • En niet in de laatste plaats: wat vinden de zwangere en haar eventuele partner zelf belangrijk?

Een objectieve kwaliteitsstandaard voor zwangerschapscursussen in Nederland is van groot belang voor een gezonde zwangerschap, stevig ouderschap en een kansrijke start.

Door middel van een enquête, doen we nu een eerste aanzet tot een set objectieve criteria, waar een onafhankelijk orgaan vervolgens mee verder kan. Deze enquête is inmiddels reeds uitgezet onder -en ingevuld door- een scala aan instanties, die op een of andere wijze betrokken zijn bij de Nederlandse geboortezorg. We zouden het heel mooi vinden om nu ook van jou als (aanstaande) ouder en/of als professional te horen wat jij belangrijk vindt. De enquête neemt enkele minuten in beslag en is direct te vinden achter deze link: https://drive.google.com/open?id=14S6rN_-nMOnQbkHiLVzdx10F0Cb68NKYTJ7gOCFoduk

Uiteraard worden je gegevens alleen gebruikt voor deze inventarisatie.

Mocht je uitgebreider willen reageren, graag! We zijn het best bereikbaar per e-mail: info@whacademy.nl
Of heb je een idee over wie dit verder zou moeten oppakken in Nederland, om structureel met de gegevens aan de slag te gaan? Ook graag!
We willen, in het belang van de Nederlandse zwangere en de eerste 1000 dagen van haar kind(eren), ons uiterste best doen dit initiatief op een goede plek onder te brengen en verder uit te laten groeien.

Met hartelijke groet en bij voorbaat dank voor je bijdrage,

Ellen Aalpoel, Deventer 1
Helga. D. Hentzepeter-van Ravensberg, Zaltbommel 2
Miriam Hockx, Alphen aan den Rijn 3
Dr. Marijke C. Ph. Slieker-ten Hove, Dordrecht 4

  1. Fysiotherapeut en trainer/ opleider bij BliX-EM. Eigenaar Women’s Health Academy
  2. Bekkenfysiotherapeut MSPT. Eigenaar Hentzepeter Fysiotherapie. Auteur ‘ZwangerFit’
  3. Sportfysiotherapeut MPt en trainer bij Mom’s Planet. Eigenaar Women’s Health Academy
  4. Bekkenfysiotherapeut MSc. Directeur ProFundum Instituut en Bekkencentrum. Betrokken bij Avans Master Bekkenfysiotherapie