CORONA – Adviezen peripartumtraining

CORONA – Adviezen peripartumtraining

Oud-cursisten en (andere) collega's vragen ons naar ons standpunt ten aanzien van peripartum training i.r.t. het coronavirus en de maatregelen daaromtrent.
Ook wij hebben de wijsheid helaas niet in pacht, maar delen onze overwegingen graag in dit berichtje.

Al eerder deelden we op onze Facebook-pagina evidence based informatie over het coronavirus en de peripartum populatie en dat zullen we ook blijven doen.
Zwangeren, recent bevallen vrouwen, baby's en jonge kinderen vallen gelukkig niet onder de mensen voor wie dit virus het meest risicovol is.
Tot gisteren was er daarom -mits voldaan aan de strikte hygiënemaatregelen van het RIVM- nog geen absolute noodzaak om trainingen af te gelasten.

Na de persconferentie van gisteravond is de situatie echter veranderd. Onder de hygiënemaatregelen is nu extra komen te vallen dat alle trainingen die plaatsvinden in sportclubs en fitnessscholen geen doorgang meer vinden t/m 6 april. Ons advies is uiteraard om daar direct gehoor aan te geven.
Voor trainingen in kleine groepen in de buitenlucht is het advies echter nog niet zo klip en klaar. Je zou in theorie door kunnen gaan dus, mits je je aan de hygiëneregels houdt en jijzelf en geen van jouw klanten klachten heeft. Echter, ook t.a.v. outdoortrainingen adviseren we je dringend om deze te staken t/m 6 april.

Uiteraard is het stopzetten van je activiteiten niet wat je wilt, niet in de laatste plaats omdat bewegen -vooral buiten- juist zo waardevol is voor de gezondheid, maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen in het afremmen van de eventuele verspreiding van het virus. Hoe, waar en wanneer dan ook. 
Elke schijn van nonchalance is in deze periode niet fair tegenover kwetsbare mensen en tegenover alle zorgcollega's, die zich momenteel de benen uit het lijf lopen.

Zeg al je trainingsgroepen af dus is ons advies, waarbij je natuurlijk wel op zoek kunt gaan naar alternatieven. Natuurlijk weet iedereen al lang dat bewegen belangrijk is, maar wat extra tips en motivatie kan voor niemand kwaad; ga iedere dag even naar buiten, pak de fiets, ga een stuk wandelen, kindjes mee, doe wat oefeningen. Overigens ook leuk en zinvol om als professionals tips daarvoor te delen met elkaar.

Tot slot nog even wat betreft onze W.H.A.-cursusactiviteiten.*
Dag 4 van de Opleiding tot Floor®-Fysio staat gepland op zaterdag 4 april. Deze gaat, zo is op 17 maart besloten, afgelast. Een nieuwe datum volgt z.s.m.
De activiteiten die half mei in de planning staan, gaan vooralsnog wel gewoon door. Vanzelfsprekend houden we de adviezen de komende tijd goed in de gaten en zullen we iedereen tijdig informeren over eventuele programmawijzigingen.

Succes met alles en blijf gezond!

Ellen & Miriam

*UPDATE 23 MAART 2020: Alle activiteiten t/m 1 juni zijn helaas geannuleerd. De deelnemers hebben daarover uiteraard persoonlijk bericht ontvangen.