Bijpraten met Lotte Bierhuizen van MamaWise Ghana

Bijpraten met Lotte Bierhuizen van MamaWise Ghana

Vandaag had Ellen weer een waardevolle meeting met Lotte Bierhuizen van MamaWise Ghana. Lotte woont in Ghana en was even in Nederland. Mooi moment om haar dagen hier ook te vullen met het oppikken van kennis rondom zwangerschaps- en geboortezorg, die ze kan gebruiken voor haar missie om Ghanese zwangeren "wijsheid" m.b.t. zwangerschap, bevalling en ouderschap aan te bieden.

En dat is niet makkelijk! Cultuurverschillen, armoede, laag geletterdheid, positie van de vrouw, slechte medische voorzieningen en een beste taalbarrière. De omstandigheden waar en hoe vrouwen in Ghana moeten bevallen zijn voor ons niet te bevatten. Heb je de "mazzel" dat je gaat bevallen in een kliniek, dan is dat met zes vrouwen tegelijk op een zaaltje. Geen familie/partner aanwezig. Ruwe behandelmethoden. En de aanstaande moeders hebben géén idee wat ze te wachten staat tijdens een bevalling.

Maar Lotte regelt het! Met behulp van haar gevoel voor rechtvaardigheid, haar doorzettingsvermogen, power en allerlei soorten van support. Daardoor heeft ze het nu, na jaren van doorzetten, wél voor elkaar dat de eerste groepen zwangeren een cursus kunnen volgen waarin ze, laagdrempelig en respectvol oa voorlichting krijgen over ouderschap en voeding tijdens de zwangerschap. Bevallingsvoorlichting, basic en toepasbaar in de dagelijkse Ghanese praktijk is een ander belangrijk punt van aandacht. En dáár kun je Ellen voor wakker maken. Dus werd het uren sparren met fijne cappuccino's en muntthee, resulterend in een donatie van lesmateriaal waar Lotte hopelijk mee uit de voeten kan. Lotte blij, de WHA blij en het állerbelangrijkst; hopen dat we samen veel Ghanese mama's en baby's wat blijer kunnen maken.

Ben jij ook van mening dat álle vrouwen op de hele wereld recht hebben op eerlijke voorbereiding op de bevalling? En wil je net als wij wat meer doen dan alleen hier in Nederland je steentje bijdragen? Kijk dan eens op: http://www.mamawise.care